Nesporný význam pestovania sladovníckeho jačmeňa dokumentuje niekoľko skutočností. Jednak dlhodobá tradícia a pestovateľské skúsenosti našich farmárov, ako aj vhodné pestovateľské rajóny, ktoré sa v poslednom období rozšírili aj do severnejších oblastí. Využitím pestovateľských skúseností a výberom správnych odrôd, ktoré dosahujú nielen vysokú technologickú kvalitu, ale aj dobré výnosy v našich podmienkach dosahujú naši farmári dobrú ekonomiku pestovania.
Tieto faktory hovoria v prospech ďalšieho rozvoja projektu jarného sladovníckeho jačmeňa a tiež v prospech zvyšovania jeho pestovateľskej plochy.
Cieľom projektu je na základe dlhodobej tradície vybudovať stabilnú pozíciu pestovania sladovníckeho jačmeňa na Slovensku, zvýšenie pestovateľskej plochy a tiež obnovu sortimentu pestovaných odrôd o nové slovenské a európske perspektívne odrody.
Spoločnosť OSIVO a.s. v úzkej spolupráci so slovenskými šľachtiteľskými firmami ISTROPOL Solary, KWS Lochow, HORDEUM Sládkovičovo, aktívne pristupuje k výberu, testovaniu a presadzovaniu nových odrôd sladovníckeho jačmeňa, ktoré uspokoja aj požiadavky pestovateľa na plasticitu, úrodovú stabilitu a dobrý zdravotný stav odrody a tiež náročné požiadavky spracovateľov na dosahovanie stabilných kvalitných parametrov. Dôležitou súčasťou pri dosiahnutí požadovaných kvalitatívnych a úrodových parametrov pestovaných odrôd je dodržiavanie správnej odrodovej agrotechniky zo strany pestovateľov a tiež sejba certifikovaného kvalitne namoreného osív, ktoré zabezpečí dobrý zdravotný stav porastov a vysokú odrodovú čistotu. Práve dodržanie odrodovej čistoty pestovaného sladovníckeho jačmeňa je kľúčovým momentom pri zabezpečení kvalitnej a homogénnej suroviny na výrobu kvalitného sladu, ktorý je tiež našim významným exportným artiklom v agropotravinárskom priemysle.
Spoločnosť OSIVO a.s. pri výbere odrôd sladovníckeho jačmeňa aktívne spolupracuje so sladovňami na celom Slovensku. Sme členom Slovenského zväzu pivovarov a sladovní a aktívne pracujeme v sekcii sladovníckeho jačmeňa.
Levická sladovňa má po modernizácii výrobnú kapacitu 25 000 ton sladu ročne. Viac ako 80% produkcie kvalitného sladu plzenského typu sa uplatňuje na zahraničných trhoch v EÚ ale aj v rámci celého sveta. Na základe rastúceho odbytu sladu ponúka možnosť dlhodobej korektnej spolupráce pestovateľom nielen z levického regiónu, ale aj z celého Slovenska.
Naša sladovňa má niekoľko rokov dlhodobých partnerov, ktorí vedia vyrobiť kvalitný jačmeň a s ktorými máme korektné vzťahy. Môžeme konštatovať, že až 70 % nákupu realizujeme práve cez týchto dodávateľov na ktorých sa dá spoľahnúť a ktorý sa v odbyte môžu spoľahnúť na nás. Samozrejme sme otvorení na spoluprácu i s novými partnermi, ktorí by chceli s nami spolupracovať k obojstrannej spokojnosti.
Medzi preferované odrody sladovníckeho jačmeňa v tomto roku patria: IS Carmenta, IS Maltea, Kangoo, Malz, Overture. Zo skúšaných noviniek je to KWS Amadora a Exalis.
IS Carmenta je stredne skorá odroda jačmeňa vyšľachtená z kríženia Bodega x Kompakt. Zdravotný stav odrody je veľmi dobrý ako aj odolnosť proti hrdzi jačmennej a listovým škvrnitostiam. Výťažnosť nad 2,5 mm je výborná. Slad odrody IS Carmenta sa vyznačuje vysokým obsahom extraktu a optimálnymi hodnotami diastatickej mohutnosti, fiability a obsahu Beta-glukánov v zrne. Odroda bola zaradená k odrodám s výberovou akosťou s bodovým ohodnotením 7.
IS Maltea je stredne skorá a stredne vysoká odroda jačmeňa jarného s dobrou odolnosťou proti poliehaniu. Bola vyšľachtená z kríženia Ebson x Ezer. Má vysokú odolnosť proti múčnatke, strednú proti ostatným listovým chorobám. Je stredne citlivá na hnedú škvrnitosť. Výťažnosť zrna nad 2,5 mm je výborná. Slad odrody IS maltea sa vyznačuje vysokým obsahom extraktu (83,1%). Odroda bola zaradená k odrodám s výberovou sladovníckou akosťou s bodovým ohodnotením 7.
Kangoo je najpestovanejšia odroda na Slovensku, preferovaná Heineken Slovensko ako aj Lycos – Trnavské sladovne. Je to polo neskorá odroda s veľmi dlhým klasom a vysokým počtom zŕn, vyznačujúca sa vysokým výnosom zrna vo všetkých výrobných oblastiach. Zo sladovníckych parametrov je dôležité spomenúť vysoký podiel zrna nad 2,5 mm a vysoké špecifické čísla.
Malz má výberovú sladovnícku kvalitu. Unikátnosť odrody je daná tým, že odroda Malz je schopná dosiahnuť optimálny obsah dusíkatých látok a vysoký extrakt i v nepriaznivejších ročníkoch, kedy sú všeobecne vyššie dusíkaté látky a nízke extrakty. Veľmi dobre reaguje na vysokú intenzitu pestovania.
Overture nová preferovaná sladovnícka odroda s vysokým obsahom extraktu. Akceptovaná spoločnosťami Heineken Slovensko, Lycos – Trnavské sladovne. Má veľké zrno s vysokým výnosom vo všetkých výrobných oblastiach. Vyznačuje sa aj vysokými špecifickými číslami.
Je to polo neskorá odroda s vysokou odnoživosťou, stredne dlhými rastlinami a dobrou odolnosťou voči poliehaniu.
KWS Amadora – odroda KWS Lochov, Bergen Nemecko. Je to nová odroda v skúškach vyšľachtená touto spoločnosťou pre Slovensko, ktorú zastupuje OSIVO a.s. Zvolen.
Vyznačuje sa vysokou sladovníckou kvalitou – USJ 8,6, nízky obsah betaglukánov. Nadpriemerné výnosy vo všetkých výrobných oblastiach. Veľmi dobrá odolnosť voči poliehaniu a múčnatke. Je to odroda stredne neskorá, vhodná na pestovanie po okopaninách, repke ozimnej. Použitie morforegulátorov nie je potrebné.
Exalis – stredne skorá odroda, nižšieho typu /67 cm/, s dobrou odolnosťou proti poliehaniu. Odnožovania schopnosť je veľmi dobrá, počet produktívnych klasov je 860 ks/m². Zrno je stredne veľké, výťažnosť zrna nad stom 2,5 mm je veľmi dobrá /nad 94 %/. VÚPS a.s. Brno zaradil odrodu Exalis vzhľadom k dosiahnutým hodnotám, k odrodám s výberovou sladovníckou kvalitou s bodovým ohodnotením 8,5. Odroda nemá špeciálne požiadavky na agrotechniku a predplodiny. Nadpriemerné úrody v kukuričnej výrobnej oblasti.
Požadované parametre jačmeňa:
Vlhkosť v % maximálne 14 %
Podiel zrna nad sitom 2,5 mm 85 – 90 % a vyššie
Poškodené zrná (zrná s vylomeným klíčkom, deformované alebo rozprasknuté zrná, zrná s výrazne tmavými špičkami) max. 2 %
Senzoricky musí byť zrno bez zápach a musí mať slamovo – žltú farbu.